ZOSTAŃ RATOWNIKIEM WOPR Z FUNDACJĄ AVE - bezpłatne kursy (zapisy)

Fundacja AVE we współpracy z Wodnym Ochotniczym Pogotowiem Ratunkowym w Warszawie w ramach programu „Daj Siebie Innym” rozpoczyna profesjonalny kurs dla ratowników WOPR. Mogą w nim uczestniczyć osoby w wieku 17-30 lat, potrafiące dobrze pływać kraulem, grzbietem i żabką, cieszące się dobrym stanem zdrowia oraz… lubiące pracę społeczną.

Kurs o wartości 1600 zł jest bezpłatny (koszty pokrywa Fundacja AVE), jednak w zamian uczestników zobowiązuje się do przepracowania wolontariackiego 200 h na przestrzeni 2 lat podczas niekomercyjnych spływów kajakowych organizowanych przez Fundację AVE.

Szkolenie, które rozpocznie się 27 czerwca i potrwa do 3 lipca. Miejsce zajęć: basen  przy ul. Balkonowej. Kurs składa się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy będą ćwiczyć akcje ratunkowe w różnych wariantach oraz poznają zasady organizacji pracy ratowników wodnych. Na zakończenie przewidziany jest egzamin. Uczestnicy otrzymują profesjonalne uprawnienia ratownicze. Zajęcia poprowadzi doświadczony instruktor Grzegorz Mieleszko.

Fundacja AVE od 16 lat prowadzi spływy kajakowe dla seniorów, niepełnosprawnych, dzieci z domów dziecka oraz wyprawy ekologiczne, promujące zdrowy tryb życia, jak również historyczne (np. kajakowe obchody rocznicy Powstania Warszawskiego). – Co roku realizujemy ok. 50-60 spływów na rzekach Mazowsza i nie tylko dla 5 tys. osób – mówi Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE. – Od samego początku stawiamy również na szkolenie profesjonalnej kadry ratowniczej. Dzięki naszemu programowi uprawnienia WOPR-owskie otrzymało ponad 120 młodych ludzi.

Zgłoszenia poprzez elektroniczny formularz na stronie fundacjaave.pl. Liczba miejsc ograniczona. Z każdą zgłoszoną osobą skontaktuje się przedstawiciel Fundacji AVE.

• ZGŁOSZENIA NA KURS WOPR: KLIKNIJ