Oratorium SPRAWIEDLIWE - koncert i promocja płyty, 7 V 22, g. 19

7 maja 2022 ukaże się płyta CD z oratorium „Sprawiedliwe”. Utwór powstał z inicjatywy Fundacji AVE przed dwoma laty z okazji 150. rocznicy urodzin Matki Matyldy Getter (1870-1968), przełożonej prowincjalnej Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi, która w okresie II wojny światowej na masową skalę ratowała Żydów, głównie dzieci z warszawskiego getta.

Kluczowym miejscem dla całej akcji był klasztor Rodziny Maryi przy ul. Hożej w Warszawie. Stąd siostry rozwoziły dzieci do swoich domów rozsianych wokół Warszawy, m.in. na Białołęce, w Płudach, w Międzylesiu, Aninie, Chotomowie, Markach i Brwinowie. Dzięki ponadprzeciętnemu heroizmowi, determinacji i niebywałej odwadze zakonnic w domach zgromadzenia na Mazowszu i Ukrainie, w tym na Białołęce – w Płudach i Białołęce Dworskiej - ocalono co najmniej 500 dzieci żydowskich oraz 250 dorosłych Żydów.

Oratorium „Sprawiedliwe” na sopran, bas, chór mieszany oraz oktet instrumentów skomponował Jerzy Cembrzyński, znakomity muzyk, laureat „Grammy”, związany z Filharmonią Narodową, a słowa napisała poetka Aldona Kraus. W nagraniu wzięli udział soliści Filharmonii Narodowej i Polskiej Opery Królewskiej oraz chóry Ave, Tibi Domine, Tibi Mariae, Cantores Graudentes, Warlubski Chór Kameralny i Collegium Cantorum.

Z okazji promocji płyty w sobotę 7 maja 2022 o g. 19 w kościele Parafii św. Barbary przy ul. Nowogrodzkiej 51 w Warszawie odbędzie się koncert „Sprawiedliwe”. Wykonawcami będą soliści scen operowych Magdalena Schabowska oraz Bogdan Śliwa, solistki chóru Ave Aleksandra Mróz i Ewa Bogucka, chóry: Ave z warszawskich Płud, Collegium Cantorum z Chełmna, Warlubski Chór Kameralny oraz Cantores Graudentes z Grudziądza. Śpiewakom zaakompaniują instrumentaliści Filharmonii Narodowej. Za pulpitem dyrygenckim stanie Barbara Hijewska, a całości dopełni gawęda historyczna.

Wstęp wolny, serdecznie zapraszamy do udziału, miejsca siedzące można rezerwować poprzez internetowy formularz:

• REZERWACJA MIEJSC NA KONCERT 7 V g. 17 - KLIKNIJ

Płytę i koncert patronatem objęli: Katolicka Agencja Informacyjna, Radia dla Ciebie, Radio Warszawa oraz tygodniki „Niedziela” i „Gość Niedzielny”.

Przedsięwzięcie współfinansuje m.st. Warszawa – Dzielnica Śródmieście.

Jeszcze w tym roku odbędą się wycieczki zabytkowym autobusem szlakiem Matyldy Getter oraz nieznanych historii, związanych z ratowaniem Żydów.