KONCERT dla bohaterskiego pilota i ofiar sierpniowego dramatu Płud, 1 IX 2019, g. 19

W 80. rocznicę wybuchu II wojny światowej 1 września 2019 roku o g. 19 białołęcki wydział kultury oraz Fundacja AVE zapraszają na niecodzienny koncert „Ja w Polskę, mamo, tak strasznie wierzę”, który odbędzie się w wyjątkowym miejscu: ogrodzie domu dziecka Sióstr Rodziny Maryi z Białołęki Dworskiej.

- To nie przypadek, że postanowiliśmy zaprosić Białołęczan właśnie na ulicę Wałuszewską 48 – mówi Bartłomiej Włodkowski, który poprowadzi spotkanie. – Warto pamiętać, że w tym właśnie klasztorze w czasie okupacji ukrywano dzieci żydowskie z getta. Siostry wykazały się wielką odwagą i niebywałym hartem ducha: z narażeniem życia uratowały 200 osób! Dlatego rocznicowa wieczornica odbędzie się w tym miejscu. Będzie to też bodaj pierwszy w historii dzielnicy koncert w ogrodzie. Być może ta formuła, popularna w innych miastach-ogrodach, przyjmie się również u nas. A siostrze przełożonej Barbarze Sakowskiej dziękuję za gościnę.

A pierwszy dzień września „roku pamiętnego” zapisał się w dziejach Białołęki przede wszystkim podniebną bitwą, jaka rozegrała się nad Choszczówką między godziną 15 a 17. Wówczas też bohaterską śmiercią zginął pilot P.11c ppor. Anatol Piotrowski, którego samolot trafiony przez niemieckiego Messerschmitta spadł ok. g. 16 w okolicy dzisiejszej ulicy Widnej. Piotrowski mógł się uratować. Nie podjął jednak próby ewakuacji, obawiając się, że uszkodzona maszyna spadnie nas okoliczne domy i wyrządzi szkody ludności cywilnej. Starał się poprowadzić samolot jak najdalej od zabudowań mieszkalnych.

- Będziemy również wspominali ofiary tzw. „sierpniowego dramatu Płud" z 1944 roku, kiedy to hitlerowcy w odwecie za konspiracyjną działalność ks. Tomasza Kołakowskiego, mieszkającego w Płudach przy dzisiejszej ulicy Strzybnickiej, aresztowali ponad 20 młodych mieszkańców Białołęki i zabili ich w nieznanym do dziś miejscu - dodaje Włodkowski.

To im, ppor. Piotrowskiemu oraz wszystkim ofiarom II wojny światowej poświęcony będzie koncert pieśni okupacyjnych i powstańczych. Wystąpią artyści Filharmonii Narodowej w Warszawie: solista Adam Sławiński oraz instrumentaliści – Emil Zwoliński (fortepian), Artur Maciejewski (akordeon), Artur Pachlewski (klarnet), którym towarzyszyć będzie sześćdziesięcioosobowy zespół połączonych chórów Ave, Ars Chori, Iuvenis i Oktawian. Zaprezentowane zostaną autorskie i bardzo sugestywne aranżacje opracowane przez Zbigniewa Tupczyńskiego, który również będzie dyrygował muzykami. A uczestnicy zostaną zaproszeni do wspólnego śpiewania. Całości dopełni gawęda historyczna.

Wstęp wolny, rezerwacja miejsc siedzących - KLIKNIJ - lub pod nr tel. 608 178 447. W przypadku ulewnego deszczu – spotkanie odbędzie się w sali konferencyjnej białołęckiego ratusza przy ul. Modlińskiej 197.

Więcej o wydarzeniu na antenie Radia Warszawa: KLIKNIJ