14. WOLSKA AKADEMIA KAJAKOWA - dodatkowe miejsca na 14 i 15.08.21

Po raz czternasty Fundacja AVE dzięki dofinansowaniu Dzielnicy Wola zaprasza mieszkańców do udziału w spływach kajakowych, które co roku cieszą się olbrzymim zainteresowaniem.

W lipcu i sierpniu 2021 będzie można wziąć udział w 5 wyprawach różnymi rzekami Mazowsza. 25 VII zaplanowano spływ Orzycem, 7 VIII zwałkową Rawką, 14 VIII Bzurą, 15 VIII Rządzą i Narwią, a 21 VIII eskapadę rowerowo-kajakową nad Wkrą. Wobec wielkiego zainteresowania - mamy dodatkowe miejsca na spływy 14 i 15 VIII. Zapraszamy!

– Zaplanowane szlaki kajakowe są dostępne dla wszystkich, niezależnie od doświadczenia wodniackiego – wyjaśnia Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE. – Wyjątkiem jest Rawka, na którą zapraszamy kajakarzy mających doświadczenie, wszak rzeka obfituje w zwałki, bystrza i rozmaite przeszkody.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. Uczestnicy pokonają od 13 do 18 km. Jest to dystans przystępny także dla osób, które pływają okazjonalnie. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a każde dziecko musi być pod opieką osoby dorosłej. Każdy może czuć się z nami bezpiecznie. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreślają organizatorzy.

W przypadku wyprawy kajakowo-rowerowej uczestnicy pokonają część trasy na rowerach, część na kajakach. Każdy musi mieć swój rower oraz kask. Fundacja AVE dysponuje profesjonalną przyczepą do przewozu rowerów.

Każdy spływ startuje sprzed wolskiego ratusza o g. 9. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy poprzez stronę internetową. Po wypełnieniu formularza zgłoszone osoby otrzymają mailowe potwierdzenie o zapisie na spływ oraz szczegóły dotyczącej wyprawy. Koszt udziału: 30 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18.

Uczestnicy będą zobligowani do zachowania zasad bezpieczeństwa: założenia maseczek w busie podczas przejazdu nad rzekę oraz dezynfekcji rąk.

ZAPISY NA SPŁYWY:

• 25 VII 2021 ŚRODKOWY ORZYC - KLIKNIJ
  • 7 VIII 2021 ZWAŁKOWA RAWKA - KLIKNIJ
  • 14 VIII 2021 ŚRODKOWA BZURA - KLIKNIJ - są miejsca!
  • 15 VIII 2021 RZĄDZA I NAREW - KLIKNIJ - są miejsca!
  • 21 VIII 2021 KAJAKOWO-ROWEROWA WKRA - KLIKNIJ