10. URSYNOWSKA AKADEMIA KAJAKOWA - zapisy na spływy

Ursynowska Akademia Kajakowa” Fundacji AVE świętuje jubileusz 10-lecia. I pomimo tak długiego stażu, wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem.

W tym roku część spływów dedykowana jest uczniom ursynowskich szkół, ale organizatorzy zaplanowali też rodzinne wyprawy weekendowe. 23 lipca będzie można popłynąć Pilicą, a 20 sierpnia Drzewiczką.

– Zaplanowane szlaki kajakowe są dostępne dla wszystkich, niezależnie od doświadczenia wodniackiego, choć Drzewiczkę rekomendujemy osobom opływanym. Na trasie będą bystrza, jazy, zwalone drzewa i przenoski – wyjaśnia Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. Uczestnicy pokonają od 10 do 15 km. Jest to dystans przystępny także dla osób, które pływają okazjonalnie. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a dzieci muszą być pod opieką osoby dorosłej. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreślają organizatorzy.

Każdy spływ startuje sprzed ursynowskiego ratusza o g. 9. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy poprzez stronę internetową fundacjaave.pl. Koszt udziału: 35 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18. Osoby z Ukrainy mogą uczestniczyć bezpłatnie (prosimy o kontakt: avetki@wp.pl).

ZAPISY:

• SPŁYW PILICĄ 23 VII - KLIKNIJ