ORDONKA I BODO NA WOLI - koncert Chóru AVE i Filharmoników, 18 XI 23, g. 15 (rezerwacja miejsc)

– To będzie hit! – zapowiada Bartek Włodkowski z Fundacji AVE, która zaprasza na koncert chóru AVE i filharmoników z repertuarem Ordonki i Bodo! Nowe, zaskakujące aranżacje przedwojennych przebojów przygotował Jerzy Cembrzyński, laureat Grammy. Będzie można ich posłuchać w sobotę 18 listopada 2023 roku o g. 15 w Centrum Aktywności Międzypokoleniowej „Nowolipie”.

Organizatorzy wybrali utwory mniej znane, a niezwykle piękne melodycznie i tekstowo, chociażby przejmującej ballady „Mein Jidisze Mame”, nawiązującej do historii wolskich Żydów. Ale nie zabraknie rzecz jasna hitów jak „Baby, ach te baby” czy „Zimnego drania”.

Pietruszyńska, amant i słynna Syrena

–  Warto pamiętać, że Hanka Ordonówna urodziła się na Woli jako Marianna Pietruszyńska i o swojej dzielnicy pamiętała do końca życia – wyjaśnia Włodkowski. – Chociaż sama wyrwała się z biednej dzielnicy i nizin społecznych i brylowała na światowych salonach, to systematycznie wspomagała biedne dzieciaki z wolskich ulic.

Ma też swoje liczne upamiętnienia mural i tablicę pamiątkową. W tym roku przypada 100-lecie  jej warszawskiego debiutu w kabarecie Qui pro quo. Ten moment w karierze Hanki Ordonówny miał fundamentalne znaczenie - wprowadził ją do wielkiego świata artystycznego. W czasie II wojny światowej, już 1 września, stanęła na posterunku. Skrzyknęła przyjaciół artystów i... śpiewała z nimi dla żołnierzy wyjeżdżających na front.

Właśnie na Woli Ordonka spotkała się na Woli z innym wspaniałym muzykiem. Było to w 1935 roku w najsłynniejszej w Polsce wytwórni płyt Syrena! A ów artysta to przedwojenny amant - Eugeniusz Bodo. To z nim nagrała słynną piosenkę „Rumbolero”, która ukazała się na płycie i podbiła serca Polaków. Warto pamiętać, że Bodo zginął w Związku Sowieckim dokładnie 80 lat temu...

Chór AVE w nowej odsłonie

Mający tradycje sięgające 1939 roku chór AVE, laureat wielu nagród, kojarzy się raczej z repertuarem klasycznym i sakralnym. Do tej pory wykonywał dzieła oratoryjne. Teraz pokaże się od zupełnie innej strony!

14 solistek i solistów chóru pod okiem Agnes Zwierko, znakomitej mezzosopranistki przygotowało brawurowe interpretacje piosenek Ordonki i Bodo. Towarzyszyć im będzie wokalnie oczywiście cały chór – młodzież i dorośli. A zagra zespół filharmoników w ciekawym składzie instrumentalnym – akordeon, skrzypce, altówka, wiolonczela i kontrabas. Partię mandoliny wykona solista chóru Piotr Chilmanowicz. Całością dyrygować będzie Barbara Hijewska.

Rezerwujcie miejsca!

Wstęp wolny, ale konieczna jest rezerwacja miejsc siedzących poprzez specjalny formularz umieszczony poniżej lub telefonicznie: 608178447.

Projekt współfinansuje m.st. Warszawa – Dzielnica Wola.

• REZERWACJA MIEJSC - KONCERT 18 XI 23, g. 15 - KLIKNIJ