Spektakle OCET I MIÓD dla szkół - 20, 21 III 2024 (zapisy; bezpłatnie)

Fundacja AVE nie ustaje w promowaniu historii Białołęki. Wydajemy książki historyczne, podarowaliśmy każdemu uczniowi audiobook z opowiadaniami o dziejach dzielnicy, opublikowaliśmy "Białołęckie kolorowanki" z zabytkami, cały czas trwają lekcje "Z Kleksem przez Białołękę" oraz wycieczki zabytkowym autobusem z gawędą historyczną. - Zainteresowanie jest tak duże, że mamy kalendarz wypełniony do końca marca - mówi Bartłomiej Włodkowski. - Spora grupa klas czeka na swoją kolej... Dlatego, aby sprostać temu zainteresowaniu, sięgamy po kolejne formy.

20 i 21 marca 2024 roku grupy szkolne (kl. II-VI) mogą bezpłatnie uczestniczyć w Białołęckim Ośrodku Kultury przy ul. Głębockiej 66 w spektaklu "OCET I MIÓD" o niesamowitej 200-letniej tarchomińskiej Fabryce Płodów Chemicznych i wyjątkowej rodzinie Spiessów, którzy na Tarchominie robili rzeczy niezwykłe. Będzie to okazja nie tylko do poznania historii, ale i dobrej zabawy, bo spektakl został zrealizowany w formule interaktywnej: jak tu się nie bawić, gdy jest się na przykład tłokiem od maszyny do produkcji octu lub leków albo kołem zębatym!

Dodatkowym atutem jest fakt, że spektakl został przygotowany na zamówienie Fundacji AVE przez Teatr Sztuka Ciała, który ostatnio podbił serca Polaków swoimi brawurowymi występami w programie "Mam Talent".

To już drugie przedsięwzięcie Fundacji AVE, które promuje lokalną historię poprzez teatr. W ubr. pokazaliśmy spektakl "Wyspa Leopolda", który został przyjęty entuzjastycznie. Opowiadał o niesamowitym Leopoldzie Janikowskim, urodzonym na Białołęce, który w XIX wieku zakładał Polskę w... Afryce!

Spektakle potrwają 1:20 h. Udział bezpłatny, zapisy pod poniższymi linkami.

Premiera spektaklu w grudniu 2024 została przyjęta owacjami na stojąco, więcej zdjęć: KLIKNIJ

Projekt współfinansuje m.st. Warszawa.