Limitowana przedsprzedaż książeczki "Z KLEKSEM PRZEZ BIAŁOŁĘKĘ" - 300 egzemplarzy dla Was!

Z KLEKSEM PRZEZ BIAŁOŁĘKĘ - co to jest?

Fundacja AVE wydała już co prawda górę książek o dziejach Białołęki, ale takiej jeszcze nie było. „Z Kleksem przez Białołękę” to zbiór opowiadań dla dzieci o przeszłości dzielnicy autorstwa Bartłomieja Włodkowskiego.

Trzynaście historii, które prowadzą młodego czytelnika od XVI wieku do czasów współczesnych. Łączy je para sympatycznych bohaterów. To czwartoklasiści, Tola i Janek, którzy przenoszą się w czasie i przeżywają niesamowite przygody. Atutem publikacji są też piękne ilustracje Krzysztofa Kałuckiego.

– Książkę pisałem z myślą o uczniach szkoły podstawowej, 8-12-latkach, i testowałem na swoich synkach – mówi autor. – Dziesięcioletni Jasio z wielką ochotą samodzielnie czytał poszczególne historie, ale chętnie słuchał ich też sześcioletni Staś. Myślę więc, że może to być wciągająca lektura dla całych rodzin, a przy tym mocna dawka mało znanej, fascynującej historii lokalnej. Mam nadzieję, że rekomendacja moich synów okaże się trafna.

Każda opowieść nawiązuje do autentycznych wydarzeń historycznych lub zabytkowych obiektów na terenie dzielnicy. Warto dodać, że tytułowy Kleks to wcale nie bohater książki Jana Brzechwy. Jest od niej starszy o 16 lat. To tytuł lokalnej gazetki wydawanej od 1930 roku w podwarszawskim wówczas Wiśniewie przez grupę nastolatków.

Co ciekawe, gotowy jest już drugi tom z kolejną porcją opowieści. – Ale czekamy na reakcje czytelników – wyjaśnia Włodkowski. – W książce jest nawet miejsce na ich własną kontynuację przygód bohaterów. Jeśli książeczka się spodoba to kolejna część ukaże się w końcu kwietnia.

JAK WEJŚĆ W POSIADANIE?

Promocja książki miała się odbyć w sobotę 14 marca, ale zagrożenie związane z koronawirusem pokrzyżowało te plany. Oczywiście oficjalne promocje książki będą po ustaniu zagrożenia, ale w odpowiedzi na liczne Państwa prośby na facebooku, postanowiliśmy 300 egzemplarzy przekazać Czytelnikom już teraz.

Zwykle publikacje Fundacji AVE są bezpłatne, ale trudna sytyuacja, związana z koronawirusem i koniecznością zawieszenia naszych cyklicznych działań stwarza też realne zagrożenie dla stabilności Fundacji. Chcielibyśmy zatem, aby książeczka była swego rodzaju cegiełką na wsparcie naszej działalności, abyśmy nie upadli, a mogli tuż po epidemii kontynuować nasze działania.

• Prosimy o 20 zł darowizny za egzemplarz (jeśli to dla kogoś za dużo - to można wpłacić mniej, jeśli za mało - można więcej :)), a książeczkę błyskawicznie do Państwa wyślemy.
  • Jeśli ktoś nie chce papierowego egzemplarza, a woli publikację w wersji elektronicznej - może otrzymać plik po wpłacie darowizny 10 zł (znowu - jeśli za dużo - może być mniej...).

A jeśli ktoś znajduje się w bardzo trudnej sytuacji materialnej i nie ma tych 10 ani 20 zł, a bardzo chciałby poznać przygody Toli i Janka - może napisać do nas maila avetki@wp.pl. Najciekawsze i najbardziej przejmujące "powody" nagrodzimy wysyłką książeczki :)

Żeby nabyć książeczkę - KLIKNIJ TUTAJ I WYPEŁNIJ FORMULARZ.

Przypominamy, że liczba egzemplarzy w tej formie dystrybucji jest ograniczona do 300, pozostały nakład będziemy dystrybuowali po ustaniu koronawirusa. Spieszcie się i... miłej lektury!!!