Koncert SPRAWIEDLIWE w Katedrze Warszawskiej, 11 X 2020, g. 15.30

• Rezerwacja miejsc siedzących: KLIKNIJ.

– Jest takie miejsce w Warszawie, które było granicą piekła – mówi Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE. – Zaledwie jedna ściana dzieliła „nasz” świat, co prawda wówczas bardzo niespokojny i pełen zagrożeń, od miejsca, gdzie umarła nadzieja.

W tym „granicznym” miejscu, przy ulicy Żelaznej, od 1862 roku mieszkają siostry Franciszkanki Rodziny Maryi. Ich klasztor przylegał w czasie okupacji do warszawskiego getta. I to właśnie ten dom i mieszkające tam zakonnice odegrały kluczową rolę w ratowaniu dzieci żydowskich. W rozmaity sposób przejmowały dzieci i ukrywały w swoich domach w Warszawie oraz w najbliższej okolicy, m.in. na Białołęce, w Płudach, w Międzylesiu, Aninie, Chotomowie, Markach i Brwinowie. Ocaliły co najmniej pół tysiąca dzieci i dwieście pięćdziesiąt dorosłych, a to tylko „przypadki” udokumentowane.

Ratuję człowieka, który prosi o pomoc – zwykła mówić ówczesna przełożona prowincji warszawskiej sióstr Rodziny Maryi i spiritus movens całej akcji – Matka Matylda Getter, uhonorowana odznaczeniem "Sprawiedliwa wśród narodów świata", która wielokrotnie podkreślała, że nic wielkiego nie robi, a ukrywanie i ratowanie Żydów to obowiązek. Nie zmuszała współsióstr do heroizmu. Zawsze pytała poszczególne przełożone i wychowawczynie w sierocińcach, szkołach i przedszkolach: Czy przyjmie siostra błogosławieństwo Boże?

W 2020 roku przypada 150-lecie urodzin tej niezwykłej kobiety! Z tej okazji z inicjatywy Fundacji AVE oraz Matki Generalnej Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi Janiny Kierstan powstało oratorium „Sprawiedliwe” na solistów, chór mieszany i orkiestrę, dedykowane bohaterskim zakonnicom. Autorką tekstu jest poetka Aldona Kraus, muzykę skomponował laureat "Grammy", związany z Filharmonią Narodową Jerzy Cembrzyński.

Utwór zabrzmi w niedzielę 11 października o g. 15.30 w Archikatedrze warszawskiej pw. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela na Starym Mieście – mówi Włodkowski. – Wykonawcami będą soliści scen operowych Małgorzata Rudnicka oraz Bogdan Śliwa, solistka chóru Ave Ewa Bogucka, chóry Ave, Tibi Domine z Goniądza, Collegium Cantorum z Chełmna oraz Warlubski Chór Kameralny. Śpiewakom zaakompaniują instrumentaliści Filharmonii Narodowej. Za pulpitem dyrygenckim stanie Barbara Hijewska, a całości dopełni gawęda historyczna.

Wstęp wolny, serdecznie zapraszamy do udziału. Patronat honorowy nad oratorium objęli ksiądz kardynał Kazimierz Nycz, metropolita warszawski oraz ksiądz biskup Romuald Kamiński, ordynariusz diecezji warszawsko-praskiej. Patronat medialny – tygodnik „Niedziela”, tygodnik „Idziemy”, Radio Warszawa i Radio dla Ciebie. Przedsięwzięcie dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencja 2020, Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

• Rezerwacja miejsc siedzących: KLIKNIJ.

Tego samego dnia o g. 19 oratorium zostanie wykonane również w kościele Matki Boskiej Królowej Polski w Markach-Pustelniku.