Białołęcka Noc Muzeów "Melcer & Kleks" - CAŁY PROGRAM & ZAPISY, 15 V 21

>>> Białołęka ma swojego Chopina! W Noc Muzeów spektakl muzyczny i wystawa u Majlertów

Tym razem nie chodzi o to, że w XIX wieku spora część dzisiejszej Białołęki należała do rodziny Pruszaków, która była w bliskiej zażyłości z Chopinami. Mało kto wie, że na dzisiejszym osiedlu Marcelin, kojarzonym przede wszystkim z rodziną ogrodników Majlertów, w 1869 roku urodził się wielki polski pianista i kompozytor Henryk Melcer-Szczawiński. To właśnie jemu Fundacja AVE dedykuje tegoroczną Noc Muzeów 15 maja. Zaplanowano wystawę, wycieczki zabytkowym autobusem, zajęcia dla dzieci i wyjątkowy koncert!

– Od lat staramy się odkrywać i popularyzować historię Białołęki. A Henryk Melcer zajmuje w niej miejsce wyjątkowe, to postać światowego formatu, jeden z najbardziej wszechstronnych muzyków z przełomu XIX i XX wieku. Znany w całej Europie! Aż dziwne, że do tej pory Białołęka o nim nie pamiętała! Możemy śmiało powiedzieć, że Melcer to nasz białołęcki Chopin! – mówi Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE.

– Melcer był tej samej klasy pianistą i kompozytorem co Paderewski, tylko ten drugi miał więcej szczęścia, będąc sławnym także jako polityk. No i opera „Maria” Melcera zaginęła, a „Manru” Paderewskiego się zachowała... – dodaje dr Michał Piekarski z Instytutu Historii Nauki PAN. Jego rodzina od pokoleń mieszka na Żeraniu.

Dr Piekarski jest autorem wystawy, która zostanie otwarta podczas Nocy Muzeów o g. 17 w gospodarstwie ogrodniczym rodziny Majlertów „Rysiny” przy ulicy Smugowej na Marcelinie.  Obejmuje całą biografię kompozytora oraz prezentuje jego twórczość. Istotne miejsce zajmuje zarówno Marcelin, jako miejsce urodzenia, jak i tarchomiński kościół św. Jakuba, gdzie Melcera ochrzczono.

Otwarciu wystawy towarzyszyć będzie wyjątkowy plenerowy spektakl muzyczny o życiu i twórczości kompozytora. Obecni usłyszą fenomenalną „Sonatę G-dur” na skrzypce i fortepian, uznawaną za najwybitniejszą polską sonatę skrzypcową przełomu XIX i XX wieku, wybrane pieśni oraz balladę „Pani Twardowska” do słów Adama Mickiewicza. Wystąpią znakomici muzycy: skrzypaczka Celina Kotz, laureatka XV Międzynarodowego Konkursu im. Henryka Wieniawskiego, pianiści – dr Grzegorz Skrobiński, wykładowca Uniwersytetu Muzycznego F. Chopina, który nagrał 5 płyt i występował na scenach całego świata oraz Gabriela Machowska, która współpracowała z Krzysztofem Pendereckim, Witold Żołądkiewicz, solista Polskiej Opery Królewskiej oraz białołęcki chór AVE z przyjaciółmi z chóru Filharmonii Narodowej. Dyrygować będzie Barbara Hijewska. Całości dopełnia prelekcja dr. Michała Piekarskiego, który wskazuje na chopinowskie analogie:  – Tym samym możemy nazwać Marcelin białołęcką Żelazową Wolą, a Tarchomin Brochowem

Ponadto o g. 19 i 22 zaplanowano sprzed ratusza Dzielnicy Białołęka wycieczki zabytkowym autobusem po Białołęce z czasów Melcera, a w ciągu dnia – interaktywne warsztaty dla dzieci o życiu i twórczości kompozytora, prowadzone przez znakomitą muzykolożkę, Annę Ługowską (cztery tury: g. 9, 10.10, 11.20, 12.30).

Działania planowane są w realu. W związku z pandemią - na wszystkie wydarzenia obowiązuje rezerwacja miejsc (linki zapisów są na dole strony).

>>> Kleksowe filmy rysunkowe na ścianie ratusza!

Tego jeszcze nie było! W Noc Muzeów 15 maja na ścianie ratusza Dzielnicy Białołęka przy ulicy Modlińskiej 197 Fundacja AVE z wydziałem kultury zaprasza na premierowy pokaz filmów rysunkowych dla dzieci o historii Białołęki!

Początek pokazu, który potrwa 45 minut, zaplanowano na g. 21. Wyświetlone zostaną trzy historie, oparte na książce Bartłomieja Włodkowskiego „Z Kleksem przez Białołękę”. Dwie są ekranizacją białołęckich legend o królowej Bonie i… diable, a trzeci dotyczy słynnej Bitwy pod Białołęką z 24 lutego 1831 roku, której 190. rocznica przypada w tym roku.

Filmy stworzyła na zlecenie Fundacji AVE tarchomińska grupa Kolor Kolektyw. W jej skład wchodzą znakomici artyści multimedialni: Kamila Fundichely oraz Krzysztof Rychta, których białołęczanie dobrze znają chociażby z bardzo ciekawych zajęć prowadzonych na Białołęckim Uniwersytecie Dzieci oraz w parkach.

– Bardzo cieszę się, że Kolor Kolektyw podął się zekranizowania moich opowiadań i nadał im nowy wymiar – mówi Włodkowski. – Książka cieszy się ogromnym powodzeniem wśród dzieci, wciąż otrzymuję bardzo pochlebne recenzje, powstaje nawet drugi tom. Ale film ma jeszcze większą siłę! Myślę, że te produkcje dotrą do jeszcze większej rzeszy odbiorców.

A poza tym niezaprzeczalnym atutem premierowego pokazu jest wielki format!

Wstęp wolny, ale ze względów pandemicznych konieczne są zapisy. Można również zabrać ze sobą coś do siedzenia – stołeczki lub karimaty.

Zapisy:

W przypadku braku miejsc, możecie Państwo pisać do nas na adres mailowy avetki@wp.pl, żeby zapisać się na listę rezerwową.

Partnerami białołęckiej Nocy Muzeów są: Wydział Kultury, Białołęcki Ośrodek Kultury, Uniwersytet Muzyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie, Austriackie Forum Kultury oraz gospodarstwa rodziny Majlertów z Marcelina, a przedsięwzięcie współfinansuje m.st. Warszawa – Dzielnica Białołęka oraz Samorząd Województwa Mazowieckiego.

Zadanie dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.