BIAŁOŁĘCKA AKADEMIA KAJAKOWA 12, 18 i 26 VII 2020

W lipcu mieszkańcy Białołęki mogą skorzystać z wypraw kajakowych rzekami Mazowsza, które organizuje Fundacja AVE dzięki dofinansowaniu wydziału sportu i rekreacji.

– Cieszymy się, że pomimo koronawirusa możemy zaoferować aktywny i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu – mówi Bartłomiej Włodkowski, prezes Fundacji AVE. – Choć oczywiście będziemy musieli uwzględnić obowiązujące obostrzenia. Podczas przejazdu nad rzekę, w busie, uczestnicy muszą mieć zakryte usta i nosy, na postojach zachowywać odpowiedni dystans oraz dezynfekować ręce.

W kolejne weekendy zaplanowano spływy Bzurą z okolic Łowicza (12 VII), środkową Wkrą (18 VII) oraz Bugiem w okolicach Kamieńczyka (26 VII).  Trasy dostępne są dla wszystkich, niezależnie od doświadczenia wodniackiego.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. Uczestnicy pokonają od 13 do 18 km. Jest to dystans przystępny także dla osób, które pływają okazjonalnie. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a dzieci muszą być pod opieką osoby dorosłej. Każdy może czuć się z nami bezpiecznie. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreśla Włodkowski. – A nasza organizacja prowadzi spływy kajakowe od 15 lat. Popłynęło z nami już blisko 50 tys. osób!!!

Spływy startują o g. 9 sprzed białołęckiego ratusza. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy poprzez elektroniczny formularz:

ZAPISY:

12 VII BZURA - KLIKNIJ

18 VII WKRA - KLIKNIJ

26 VII BUG - KLIKNIJ

Po wypełnieniu formularza zgłoszone osoby otrzymają mailowe potwierdzenie o zapisie na spływ. Koszt udziału: 25 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18.