9. URSYNOWSKA AKADEMIA KAJAKOWA - 6, 13, 21 VI

Wobec poluzowania przez rząd obostrzeń, związanych ze sportem i rekreacją, Fundacja AVE dzięki dofinansowaniu Dzielnicy Ursynów po raz dziewiąty rozpoczyna realizację spływów kajakowych dla mieszkańców pn. „Ursynowska Akademia Kajakowa”.

– Cieszymy się, że pomimo koronawirusa możemy zaoferować aktywny i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu – mówi Bartłomiej Włodkowski, prezes Fundacji AVE. – Choć oczywiście będziemy musieli uwzględnić obowiązujące obostrzenia. Podczas przejazdu nad rzekę, w busie, uczestnicy muszą mieć zakryte usta i nosy, na postojach zachowywać dystans 2 metrów oraz dezynfekować ręce. W jednym kajaku znajdą się osoby, które zgłaszają się razem – jeśli ktoś nie będzie miał „własnej pary”, popłynie sam.

W nadchodzącym sezonie zaplanowano aż 7 wypraw różnymi rzekami Mazowsza, w tym jedną kajakowo-rowerową (odbędzie się w lipcu). – To nowość – dodaje Włodkowski. – Część trasy połowa grupy pokona „na wiosłach”, a część na dwóch kółkach. Potem – zamiana. Mamy nadzieję, że taka formuła przypadnie do gustu Ursynowianom, którzy dotychczas niezwykle entuzjastycznie reagowali na nasze kajakowe projekty.

Terminy spływów i zapisy ogłaszane będą na początku każdego miesiąca. W czerwcu zaplanowano trzy pierwszy wyprawy: 6 VI Wkrą z Glinojecka, 13 VI Bugiem w okolicach Kuligowa oraz 21 VI dolną Rządzą. Trasy dostępne są dla wszystkich, niezależnie od doświadczenia wodniackiego.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. Uczestnicy pokonają od 13 do 18 km. Jest to dystans przystępny także dla osób, które pływają okazjonalnie. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a dzieci muszą być pod opieką osoby dorosłej. Każdy może czuć się z nami bezpiecznie. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreślają organizatorzy.

Spływy startują o g. 9 sprzed ursynowskiego ratusza. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona.

Zapisy poprzez naszą stronę:

Po wypełnieniu formularza zgłoszone osoby otrzymają mailowe potwierdzenie o zapisie na spływ oraz szczegóły dotyczącej wyprawy. Koszt udziału: 30 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18.