9. URSYNOWSKA AKADEMIA KAJAKOWA - 11 i 19 VII 2020

Czerwcowe spływy kajakowe w ramach „9. Ursynowskiej Akademii Kajakowej”, prowadzonej przez Fundację AVE przy wsparciu Dzielnicy Ursynów, udały się znakomicie. Fotorelacje można obejrzeć na stronie: facebook.com/fundacjaave.

– Cieszymy się, że pomimo koronawirusa nasza propozycja cieszy się tak olbrzymim zainteresowaniem – mówi Bartłomiej Włodkowski, prezes Fundacji AVE. – I że tak wielu mieszkańców Ursynowa chce aktywnie i zdrowo spędzać czas. Oczywiście na naszych wyprawach uwzględniamy obowiązujące obostrzenia. Podczas przejazdu nad rzekę, w busie, uczestnicy muszą mieć zakryte usta i nosy, na postojach zachowywać dystans oraz dezynfekować ręce.

W lipcu zaplanowaliśmy 2 wyprawy. 11 VII zapraszamy na pionierską eskapadę kajakowo-rowerową na Wkrze i wokół rzeki. Połowę trasy (10 km) uczestnicy pokonają na kajakach, połowę na rowerach – spłyną z Jońca do Kosewka, a na rowerach zwiedzą Cieksyn, mający związek z Sienkiewiczem, Miękoszyn z legendarnym zatopionym kościołem oraz Goławice, gdzie Stanisław Bareja kręcił kultowy serial „Zmiennicy”. Warunkiem udziału jest posiadanie własnego roweru oraz kasku. Fundacja posiada specjalistyczną przyczepę do przewozu sprzętu. Z kolei 19 VII odbędzie się spływ kajakowy Pilicą z Warki do ujścia rzeki do Wisły. Szlak wiedzie malowniczym wąwozem Czarnieckiego, gdzie wojskie polskie stoczyły bitwę ze Szwedami podczas potopu.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a dzieci muszą być pod opieką osoby dorosłej. Każdy może czuć się z nami bezpiecznie. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreślają organizatorzy.

Spływy startują o g. 9 sprzed ursynowskiego ratusza. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona, obowiązują zapisy poprzez elektroniczny formularz:

ZAPISY:

• 11 VI WYPRAWA KAJAKOWO-ROWEROWA WKRĄ - KLIKNIJ
  • 19 VI KAJAKI NA PILICY - KLIKNIJ

Po wypełnieniu formularza zgłoszone osoby otrzymają mailowe potwierdzenie o zapisie. Koszt udziału: 30 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18.