13. WOLSKA AKADEMIA KAJAKOWA - 7, 14, 28 VI 2020

Wobec poluzowania przez rząd obostrzeń, związanych ze sportem i rekreacją, Fundacja AVE dzięki dofinansowaniu Dzielnicy Wola rozpoczyna realizację spływów kajakowych dla mieszkańców Warszawy. Pierwszeństwo udziału mają mieszkańcy Woli.

– To już trzynasta edycja naszego programu, który co roku bije rekordy popularności – mówi Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE. – Cieszymy się, że pomimo koronawirusa możemy zaoferować aktywny i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu.

Uczestnicy będą zobligowani do zachowania zasad bezpieczeństwa: założenia maseczek w busie podczas przejazdu nad rzekę, zachowywania dystansu na postojach oraz dezynfekcji rąk. W jednym kajaku mogą płynąć jedynie osoby mieszkające ze sobą.

W nadchodzącym sezonie zaplanowano aż 8 wypraw różnymi rzekami Mazowsza. Trzy pierwsze odbędą się w czerwcowe niedziele 7, 14 i 28: na Orzycu, Rawce i środkowym Liwcu.

– Orzyc i Liwiec dostępne są dla wszystkich, niezależnie od doświadczenia wodniackiego, a na Rawkę zapraszamy kajakarzy mających doświadczenie, wszak rzeka obfituje w zwałki, bystrza i rozmaite przeszkody – dodaje Włodkowski.

W ramach każdego wyjazdu zaplanowano również krótki instruktaż z wiosłowania i prowadzenia kajaka. Uczestnicy pokonają od 13 do 18 km. Jest to dystans przystępny także dla osób, które pływają okazjonalnie. – Płyniemy w dwuosobowych kajakach polietylenowych, a każde dziecko musi być pod opieką osoby dorosłej. Każdy może czuć się z nami bezpiecznie. Wyprawy zabezpieczają bowiem uprawnieni przewodnicy oraz ratownicy WOPR – podkreślają organizatorzy.

Każdy spływ startuje sprzed wolskiego ratusza o g. 9. Powrót w to samo miejsce ok. g. 17/18. Fundacja zapewnia transport busami na miejsce startu spływu oraz z powrotem. W przypadku niepogody impreza zostanie przełożona  na inny termin, a zapisani uczestnicy zostaną o tym poinformowani telefonicznie.

Liczba miejsc ograniczona.

Zapisy poprzez formularz internetowy:

Po wypełnieniu formularza zgłoszone osoby otrzymają mailowe potwierdzenie o zapisie na spływ oraz szczegóły dotyczącej wyprawy. Koszt udziału: 30 zł osoby dorosłe, 15 zł dzieci i młodzież do lat 18.