Zapisy na XXIII semestr SUPER BUDY - Białołęckiego Uniwersytetu Dzieci - jesień 2021

Ogłaszamy zapisy na 23. jesienny semestr Białołęckiego Uniwersytetu Dzieci, czyli SUPER BUDY i SUPER BUDY BIS, prowadzonego przez Fundację AVE przy wsparciu m.st. Warszawy i Samorządu Województwa Mazowieckiego. Gorąco zapraszamy dzieci w wieku 5/6-13 lat.

SUPER BUDA i SUPER BUDA BIS to dwie grupy w ramach tego samego uniwersytetu. Różnica polega jedynie na tym, że zajęcia tych grup odbywają się w innych terminach (o czym piszemy niżej).
•    Osoby, które dotychczas studiowały na SUPER BUDZIE lub SUPER BUDZIE BIS - zapisują się do dotychczasowych grup.
•    Nowe osoby, które chcą rozpocząć przygodę z Białołęckim Uniwersytetem Dzieci, wybierają SUPER BUDĘ lub SUPER BUDĘ BIS w zalezności od tego, które terminy bardziej odpowiadają.

Zajęcia odbywają się w wybrane soboty i niedziele w białołęckich szkołach, w ratuszu oraz w różnych instytucjach naukowych na terenie Warszawy.

SUPER BUDA A COVID
Obecnie planujemy przeprowadzić zajęcia całego semestru w realu. Gdyby sytuacja się zmieniła i wprowadzono obostyrzenia - jesteśmy przygotowani na formułę hybrydową - w zależności od zaleceń służb sanitarnych i sytuacji epidomilogicznej - w realu i online. Semestr XX przeprowadziliśmy z sukcesem w formule online, z kolei semestr jesienny XXI i wiosenny XXII hybrydowo - zajęcia odbywały się w realu oraz były transmitowane online dla osób, które nie mogły być obecne. Praktykowane przez nas dotychczas wizyty na wyższy uczelniach i w instytucjach naukowych będą realizowane w zależności od możliwości.

• Uczestnicy będą pracowali w grupach ok. 25-30-osobowych.
  • Będziemy izolowali poszczególne grupy oraz przestrzegali zasad dezynfekcji rąk oraz zasłaniania twarzy na korytarzu czy w szatni.
  • Wprowadzamy zasadę odpowiedzialności: jeśli student ma podwyższoną temperaturę, kaszel lub katar – nie przychodzi na zajęcia, tylko korzysta z transmisji online.
  • Udział rodziców w zajęciach będzie ograniczony do kilku osób (zapisanych wolontariuszy).
  • W sytuacji wprowadzenia całkowitej izolacji – zajęci będziemy realizowali w różnych formach online (zarówno filmiki z nagranymi zajęciami, jak i łączenia online).

TERMINY

• Terminy zajęć SUPER BUDY w semestrze jesiennym 2021: 25 IX, 2, 16 X, 6, 21 XI, 4, 12 XII 2021 i 8 I 2022.
  • Terminy zajęć SUPER BUDY BIS w semestrze jesiennym 2021: 26 IX, 9, 23 X, 20, 27 XI, 5, 11 XII i 15 I 2022.

JAK SIĘ ZAPISAĆ?
Osoby zainteresowane studiowaniem (i nowe, i dotychczasowi studenci) prosimy o zapis do 15 września 2021 poprzez nasz formularz elektroniczny.

•    ZAPISY DO SUPER BUDY - KLIKNIJ
•    ZAPISY DO SUPER BUDY BIS - KLIKNIJ

Do wypełnionego formularza należy załączyć plik z potwierdzeniem dokonania opłaty semestralnej:

60 zł/os/semestr (w przypadku rodzeństw 45 zł/os/semestr) - pieniądze należy wpłacić przelewem na konto Fundacji AVE, ul. Ceramiczna 29/1, 03-126 Warszawa, nr rachunku: 30 1090 1841 0000 0001 1538 0835 z adnotacją "PROJEKT UNIWERSYTET DZIECI".

Każda zapisana skutecznie osoba otrzyma maila z potwierdzeniem zapisu. Jeśliby potwierdzenie nie przyszło - prosimy o kontakt: avetki@wp.pl.

INNE INFORMACJE

> SZCZEGÓŁOWE PROGRAMY ZAJĘĆ będą publikowane z tygodniowym wyprzedzeniem. Z reguły zajęcia odbywają się w różnych konfiguracjach czasowych w przedziale g. 9.30-15 (student uczestniczy jednego dnia w 2, 3 lub 4 zajęciach). W semestrze odbędzie się ok. 25 unikatowych zajęć z różnych dziedzin wiedzy. Około 15 września 2021 prześlemy mailem zapisanym Studentom program pierwszych zajęć (25 i 26 września 2021).

> ZAPISY NA POSZCZEGÓLNE ZAJĘCIA odbywają się poprzez system do zapisów na naszej stronie internetowej. Linki wysyłamy rodzicom studentów mailem.

> Zapisanie dziecka na zajęcia oznacza wyrażenie zgody na prowadzenie dokumentacji fotograficznej i filmowej zajęć na potrzeby promocyjno-sprawozdawcze Fundacji AVE. Deklaracja udziału w BUD oznacza również wyrażenie zgody na otrzymywanie informacji mailowych o działaniach Fundacji AVE.

***
W przypadku pytań, wątpliwości - zapraszamy do kontaktu: avetki@wp.pl, 608 178 447.

Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

***

Zachęcamy do obejrzenia wybranych galerii z zajęć w poprzednich semestrów:

KLIKNIJ

(Post)Covidowa SUPER BUDA

Izabela Młynarczyk: „Potraficie zachęcić do działania. Mój 9-latek nie ma dość. Cały czas chłonie przekazywaną wiedzę, a przy tym super się bawi i z dokładnością opowiada co wydarzyło się na każdych zajęciach. Jest moc!”, Katarzyna Radecka: „Zajęcia są super, potwierdzamy!”, Aneta Górska-Baran: „Mamo, Mamo żebyśmy tylko nie spóźnili się na zajęcia - to kluczowe zdanie w wielu domach w soboty. U nas też… Indeks musi być w 100% wypełniony! Kochamy po prostu SUPER BUDĘ!”

To tylko kilka ciepłych opinii – spośród kilkuset – jakie co semestr otrzymuje Fundacja AVE od rodziców małych studentów Białołęckiego Uniwersytetu Dzieci, działającego od blisko 12 lat i niezmiennie cieszącego się olbrzymim zainteresowaniem.
Właśnie ruszają zapisy na semestr jesienny, który rozpocznie się 25 i 26 września 2021 roku. –  Studiować mogą dzieci w wieku 5/6-13 lat – wyjaśnia Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE, „rektor” dziecięcego uniwersytetu. – Fenomen Super Budy – bo tak nazwali weekendową uczelnię sami mali studenci –  szalenie nas cieszy. Co roku chętnych jest trzykrotnie więcej aniżeli miejsc. I wciąż, niezmiennie od tylu lat, otrzymujemy mnóstwo ciepłych recenzji i od dzieci, i od rodziców.

Od 2009 roku przez Białołęcki Uniwersytet Dzieci przeszło grubo ponad 1000 studentów, z tego olbrzymia większość spędziła na Super Budzie kilka lat. Wiele osób po zakończeniu naukowej przygody dołącza do wolontariatu Fundacji AVE i pomaga przy realizacji zajęć, które odbywają się w wybrane soboty i niedziele.

Zwykle jednego dnia na studentów czekają aż cztery tematy z różnych dziedzin wiedzy, prezentowane w maksymalnie eksperymentalnej formule przez naukowców, pasjonatów i najlepszych edukatorów. Spotkania odbywają się w białołęckich szkołach oraz w różnych instytucjach naukowych na terenie Warszawy.

– Co ciekawe COVID nie przerwał naszej działalności – cieszy się Włodkowski. – Udało się nam skutecznie działać w formule hybrydowej, a frekwencja wynosiła blisko 97%! Mam nadzieję, że jesienny semestr będzie w całości w realu. Przygotowaliśmy też sporo warsztatów plenerowych.

Na tegoroczną jesień zaplanowano 8 zjazdów studenckich, co przekłada się na ok. 25 unikatowych zajęć. Przedsięwzięcie jest dofinansowane przez m.st. Warszawa oraz ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego, dzięki czemu semestralna opłata wynosi zaledwie 60 zł od osoby (a w przypadku rodzeństw 45 zł od osoby).

Studenci otrzymują indeksy, do których zbierają podpisy lub pieczątki od wykładowców, a za dobrą frekwencję – tytuły naukowe od bakałarzy poprzez magistrów, doktorów, profesorów różnej maści po geniuszy i mędrców.