XIV POWSTAŃCZE KAJAKI - link do zapisów

Od czternastu lat Fundacja AVE zaprasza do uczczenia rocznicy Powstania Warszawskiego na kajakach. 1, 3 i 4 sierpnia 2019 roku z Wawra na Białołękę wyruszą wyjątkowe spływy, połączone ze spotkaniami z bohaterami sierpnia 44 roku, wspólnym śpiewaniem piosenek powstańczych pod egidą zespołu muzycznego, paradą kajaków w godzinie W, wreszcie wyścigami o Kotwicę 44.

- Nasza propozycja nie jest fanaberią ani popkulturowym „gadżetem” - mówi Bartłomiej Włodkowski, pomysłodawca przedsięwzięcia. – Przypominamy o roli, jaką odegrała Wisła w 1944 roku. Stanowiła wtedy przestrzeń dramatycznego podziału: gdy na lewym brzegu trwały najcięższe walki, mieszkańcy Pragi – odcięci od centrum stolicy - bezradnie patrzyli na śmierć miasta. Dlatego już od pierwszych dni powstania wielu partyzantów podejmowało próbę niełatwego przedarcia się pod ogniem kul z Wawra na Siekierki. Wielu z nich pochłonęły wody Wisły. Naszymi spływami oddajemy im hołd…

Spływy rozpoczną się na przystani WKW w Wawrze przy Wale Miedzeszyńskim 295, a zakończą na Kępie Tarchomińskiej (o ile stan wody w rzece na to pozwoli, w przeciwnym razie finał planowany jest na Plaży Żoliborz). W tych miejscach w 1944 roku przeprawiali się przez rzekę partyzanci. – Choć Niemcy codziennie patrolowali rzekę łodzią motorową, do 20 sierpnia udało się pod osłoną nocy przeprawić blisko 300 żołnierzom, w tym 60 sanitariuszkom! – dodaje Włodkowski. – Na Białołęce przerzut wielkiej grupy 220 partyzantów z lasów Jabłonny, Legionowa i Choszczówki miał miejsce 6 i 7 września. Ponieważ hitlerowcy zniszczyli przygotowane do przeprawy łodzie, Polacy przeprawiali się – z wielkim narażeniem życia – wiślanym brodem.

Wielką wartością rocznicowych spływów są spotkania z Powstańcami. To wspaniałe lekcje „żywej historii”. W tym roku kajakarze spotkają się na przystani WKW 1 VIII z Tadeuszem Sułowskim ps. „Tadek”, plutonowym z 7. Pułku Piechoty Okęcie „Garłuch”, 3 VIII z Anną Teresą Poraj-Poleska-Galarda ps. „Piorun”, sanitariuszką z Grupy „Krybar”, a 4 VIII z Józefem Sobocińskim ps. „Myszołów”, który walczył na Bródnie i Pradze Północ.

Poza tym zaplanowano wspólne śpiewanie piosenek okupacyjnych pod egidą zespołu muzycznego i znakomitej Magdaleny Schabowskiej z Filharmonii Narodowej. W godzinie W na wysokości Starówki odbędzie się parada kajaków z transparentami „Pamiętamy” oraz wyścig kajakowy o Kotwicę Powstania 44.

Od kilku lat 1 VIII w godzinie W na Wiśle pojawiają się również wielkie jednostki rzeczne: barki, statki, łodzie. – Cieszymy się, że nasza inicjatywa promieniuje na inne środowiska – mówi Włodkowski. - Kiedy w 2006 roku zaczęliśmy przypominać o wiślanej historii Powstania Warszawskiego – byliśmy na rzece sami. Obecnie w naszych spływach bierze udział kilkuset mieszkańców Warszawy i turystów od dzieci po seniorów, a w tym roku także zapowiedziała się spora grupa ukraińskiej młodzieży.

Wyprawy zabezpieczają doświadczeni przewodnicy i ratownicy WOPR. Organizatorzy zapraszają do udziału wszystkich zainteresowanych. – Warto wszelako pamiętać, że Wisła jest rzeką wymagającą, stąd warto, aby zgłaszający się mieli minimalne doświadczenie wodniackie. Oczywiście dzieci muszą płynąc pod opieką dorosłych – mówi Michał Kamiński, ratownik WOPR z Fundacji AVE. – Organizujemy aż 3 spływy, żeby mogło z nich skorzystać jak najwięcej osób. Jednorazowo na rzekę zabieramy ok. 100 osób. Ale i tak zainteresowanie jest gigantyczne i przekracza pięciokrotnie liczbę miejsc.

Dorośli płacą symboliczne 12 zł, dzieci i młodzież do 18. roku życia biorą udział bezpłatnie. Zapisy elektroniczne (linki poniżej). Dla każdego uczestnika organizatorzy przygotowali pamiątkowe koszulki. Wyprawy rozpoczną się o godzinie 13 i potrwają do ok. 19.

Za organizację powstańczych spływów Fundacja AVE otrzymała prestiżową nagrodę Przyjaznego Brzegu. Tegoroczna edycja została dofinansowana przez m.st. Warszawa  i Samorząd Województwa Mazowieckiego.

Jeśli nie ma miejsc pod linkami - prosimy o maila na avetki@wp.pl z imieniem, nazwiskiem, nr tel. kontaktowego, a wówczas zapisujemy Państwa na listę rezerwową.

ZAPISY:

Sobota 3 VIII - KLIKNIJ