VII PIOSENKA DLA MAŁEGO POWSTAŃCA, 1 VIII 2019, g. 10

Po raz siódmy 1 sierpnia o g. 10 na placu Zamkowym w Warszawie kilkaset dzieci uczestniczących w miejskiej akcji „Lato w Mieście” zaśpiewa piosenki powstańcze. To hołd dla najmłodszych uczestników Powstania Warszawskiego.

Doroczne wydarzenie, organizowane przez Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy oraz Fundację Ave, ma przypominać przede wszystkim najmłodszych – 13- i 14-latków  z „Zawiszaków” – w których dzieciństwo brutalnie wtargnęła wojna. Oczywiście nie biegali po ulicach Warszawy z pistoletami, ale pomagali Powstańcom roznosząc pocztę, gazety, a także bardzo ofiarnie opiekując się rannymi w szpitalach.

W trakcie spotkania dzieci wykonają kilkanaście piosenek pod egidą zespołu muzycznego i solistki Filharmonii Narodowej Magdaleny Schabowskiej. Następnie wysłuchają wspomnień uczestnika Powstania Warszawskiego p. Tadeusza Sułowskiego ps. „Tadek”, plutonowego z 7. Pułku Piechoty Okęcie „Garłuch”, po czym pomiędzy Zamkiem Królewskim a kościołem św. Anny ustawią się w liczbę 75, wskazującą na kolejną rocznicę wybuchu powstania oraz wielki znak Polski Walczącej. Później, ze śpiewem na ustach, przejdą pod Pomnik Małego Powstańca, gdzie zapalą znicze i złożą kwiaty.

Do udziału zapraszamy wszystkich małych mieszkańców stolicy i zachęcamy rodziców do przyjścia na Plac Zamkowy razem z dziećmi!