PROMOCJA KSIĄŻKI "W WIŚNIEWSKIEJ GARNKOWNI PANI WANDY" W MUZEUM PRAGI - 7 XI 2019, g. 18.30

W bieżącym roku Fundacja AVE w partnerstwie z Muzeum Mazowieckim w Płocku wydała książkę Elżbiety Miecznikowskiej "W wiśniewskiej garnkowni pani Wandy" - o niezwykłej przedwojennej historii białołęckiego Wiśniewa. 7 listopada 2019 roku o g. 18.30 w Muzeum Warszawskiej Pragi, ul. Targowa 50/52 odbędzie się kolejna promocja wydawnictwa. To także szansa na otrzymanie bezplatnego egzemplarza wydawnictwa.

Podczas spotkania przypomnimy zapomnianą postać Wandy Szrajberówny (1886-1962) – artystki, ceramiczki, malarki i edukatorki, która w latach 20. i 30. XX w. stworzyła w Wiśniewie (obecnie Białołęka) wyjątkową pracownię i ośrodek doświadczalny. Odegrała pionierską rolę w rozwoju nowoczesnej ceramiki polskiej, zwłaszcza w zakresie współpracy artystów z twórcami ludowymi. Wiśniewska „garnkownia” przyciągała rzeszę znaczących osób i promieniowała daleko poza granice Białołęki. Był to też pierwszy białołęcki dom kultury, którego podopieczne – wiejskie dziewczyny z Wiśniewa, Henrykowa, Świdrów, Żerania, Tarchomina – mogły poszczycić się nie lada sukcesem. Ich prace prezentowane były na największych ówczesnych wystawach w Polsce i na świecie!

O Wandzie Szrajberównie, ale także o jej wuju – rzeźbiarzu i ceramiku, prof. Stanisławie Jagminie rozmawiać będę:

• Elżbieta Miecznikowska (Muzeum Mazowieckie w Płocku), autorka książki: W wiśniewskiej garnkowni pani Wandy,
  • dr Anna Wiszniewska (Instytut Sztuki PAN), autorka biografii prof. Stanisława Jagmina
  • oraz Bartłomiej Włodkowski (Fundacja AVE).

Uczestnicy spotkania otrzymają bezpłatny egzemplarz publikacji.

Wstęp wolny, rezerwacja miejsc siedzących: KLIKNIJ

Książka została wydana w ramach projektu Fundacji AVE dofinansowanego ze środków Programu Wieloletniego „Niepodległa” na lata 2017-2022 oraz m.st. Warszawy-Dzielnicy Białołęka.

• Galeria zdjęć z promocji publikacji na Białołęce 5 X 2019 - KLIKNIJ

___________________________________________________________________________________________________________________________

Tego samego dnia o g. 17 zapraszamy dzieci na warsztaty z lepienia garnków! Szczegóły i zapisy online: KLIKNIJ