ORATORIUM JAKUBOWE NA PŁYCIE CD

Przypadający w 2018 roku wyjątkowy jubileusz 500-lecia wzniesienia gotyckiego kościoła św. Jakuba na warszawskim Tarchominie zaowocował powstaniem „Oratorium Jakubowego” na solistów, instrumentalistów i chór mieszany. A ponieważ utwór został przyjęty entuzjastycznie przez publiczność, dlatego Fundacja AVE wydała go właśnie na  płycie CD.

- Dzięki temu przepiękna kompozycja Jerzego Cembrzyńskiego, solisty Filharmonii Narodowej i laureata nagrody „Grammy” do słów poetki dr Aldony Kraus będzie mogła dotrzeć do jeszcze większej liczby odbiorców - mówi Bartłomiej Włodkowski, inicjator powstania jubileuszowego utworu muzycznego, którego gawęda o dziejach jakubowej świątyni znalazła się również na płycie.

Materiał został nagrany w październiku 2018 roku w neogotyckim kościele Narodzenia NMP w Warszawie-Płudach. W realizacji wzięły udział trzy chóry: „Ave” Parafii Narodzenia NMP w Warszawie-Płudach, „Camerata Varsovia” i „Oktawian”, soliści Agnieszka Kozłowska (sopran) oraz Jerzy Sznajder (bas), kwartet smyczkowy pod kierownictwem Lucjana Szalińskiego oraz Barbara Hijewska - dyrygentka. Uroczą „Piosenkę tarchomińskiej dzieciarni” wykonują młodzi soliści chóru Ave – Ewa Bogucka i Adam Sobko.

Krążek został wydany w nakładzie 3,5 tys. egzemplarzy i rozdawany jest bezpłatnie. Zainteresowani mogą go otrzymać kontaktując się z Fundacją AVE: avetki@wp.pl, 608 178 447.

- A jeśli ktoś chciałby przekazać darowiznę, chętnie ją przyjmiemy – dodaje Włodkowski. – I przeznaczymy na muzealną adaptację krypty Ossolińskich, znajdującej się pod kościołem św. Jakuba. Pochowano w niej 5-letniego Ignacego Ossolińskiego, zmarłego w 1755 roku, a także – jak dowiodły ostatnie odkrycia – 13 innych osób.

Patronat nad wydawnictwem objął Ksiądz Biskup Romuald Kamiński, Ordynariusz Diecezji Warszawsko-Praskiej oraz tygodnik „Idziemy”.

Kościół św. Jakuba na Tarchominie to najstarszy oryginalny gotycki budynek w obecnych granicach Warszawy. Jego budowę rozpoczętą prawdopodobnie w 1518 roku. W XVIII wieku Ossolińscy dobudowali do świątyni barokowe wejście, dzwonnicę oraz skarbiec i zakrystię, a także ufundowali wyposażenie wnętrza.