LITERACKIE KAJAKI Z JUSTYNĄ BARGIELSKĄ - zapisy na 24 VII, 7 i 21 VIII 2021

W ubiegłym roku Fundacja AVE zainicjowała cykl spływów kajakowych Kanałem Żerańskim z warsztatami literackimi, prowadzonymi przez znakomitą poetkę i pisarkę, laureatkę wielu nagród i mieszkankę Białołęki - Justynę Bargielską. Ponieważ wyprawy cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem, w tym roku rusza ich druga edycja.

– Literackie kajaki okazały się strzałem w dziesiątkę – mówi Bartłomiej Włodkowski z Fundacji AVE. – Justyna Bargielska w genialny sposób zainspirowała uczestników do spojrzenia na Kanał Żerański, historię Białołęki i naszą dzielnicę. Powstały trzy świetne opowiadania, które można przeczytać poniżej. „Sumołak”, „6H” i „Znajdź najmłodszą siostrę” brawurowo łączą w sobie potencjał białołęckich miejsc, zwłaszcza tych zlokalizowanych nad Kanałem Żerańskim oraz zupełnie niesamowite pomysły kryminalno-futurystyczne.

W tym roku również każdy ma szansę na wspólne pisanie z Justyną Bargielską. 24 lipca oraz 7 i 21 sierpnia odbędą się wyprawy białołęcką Wisłą oraz Kanałem Żerańskim, podczas których będzie można nie tylko poznać te bardzo ciekawe akweny, ale również uwiecznić je literacko. Szczególny motyw przyświecający tegorocznej edycji, to 120. rocznica urodzin Stanisławy Umińskiej, jednej z najlepszych przedwojennych aktorek, która jako siostra Benigna, benedyktynka samarytanka w czasie okupacji, w kamienicy przy Modlińskiej 257 zainicjowała z Leonem Schillerem działalność konspiracyjnego teatru. A ze swoimi podopiecznymi z zakładu dla upadłych dziewcząt „Przystań” często chadzała też nad tarchomińską Wisłę, gdzie urządzała pikniki.

– Mam nadzieję, że za 2-3 lata wydamy zbiór białołęcko-kajakowo-bargielskich opowiadań, które z pewnością będą stanowiły znakomitą promocję dzielnicy – marzy Włodkowski.

Trasy spływów dostępne są dla osób niedoświadczonych. Wszyscy mogą czuć się bezpiecznie, ponieważ wyprawy zabezpieczają ratownicy WOPR. Zachowane zostaną wszystkie reżimy bezpieczeństwa, związane z pandemią koronawirusa.
Dzięki wsparciu dzielnicowego wydziału kultury spływy są bezpłatne. Zapisy poprzez elektroniczny formularz:

• SOBOTA 24 VII KANAŁ ŻERAŃSKI - KLIKNIJ
  • SOBOTA 7 VIII WISŁA (Żerań-Kępa Tarchomińska) - KLIKNIJ