15. POWSTAŃCZE SPŁYWY KAJAKOWE - 1, 2 VIII 2020

Pomimo epidemii koronawirusa, Fundacja AVE nie rezygnuje z organizacji XV edycji powstańczych spływów kajakowych i zaprasza wszystkich mieszkańców Warszawy i Mazowsza do uczczenia w ten nietypowy sposób bohaterów sierpnia 44 roku. 31 lipca o g. 14 oraz 1 i 2 sierpnia o g. 13 z Wawra na Białołękę wyruszą wyjątkowe wyprawy.

W programie oprócz gawędy o dziejach powstania oraz promocji najnowszych książek Agaty Puścikowskiej i Mikołaja Łuczniewskiego, zaplanowano wspólne śpiewanie piosenek powstańczych pod egidą zespołu muzycznego, paradę kajaków w godzinie W z transparentami „Pamiętamy”, wreszcie - wyścigi o Kotwicę 44.

Tradycji stanie się zadość

– Cieszymy się, że mimo COVID-19 możemy kontynuować tradycję rozpoczętą przez nas 15 lat temu – mówi Bartłomiej Włodkowski, prezes Fundacji AVE. – Oczywiście uczestnicy będą musieli uwzględnić obowiązujące obostrzenia, między zachowywać odpowiedni dystans i dezynfekować ręce. Ale najważniejsze, że po raz kolejny przypominać będziemy o roli, jaką odegrała Wisła w 1944 roku. Stanowiła wtedy przestrzeń dramatycznego podziału: gdy na lewym brzegu trwały najcięższe walki, mieszkańcy Pragi – odcięci od centrum stolicy – bezradnie patrzyli na śmierć miasta. Dlatego już od pierwszych dni powstania wielu partyzantów podejmowało próbę niełatwego przedarcia się pod ogniem kul z Wawra na Siekierki. Wielu z nich pochłonęły wody Wisły. Naszymi spływami oddajemy im hołd…

Spływy rozpoczną się na przystani WKW w Wawrze przy Wale Miedzeszyńskim 295, a zakończą w Porcie Żerańskim (o ile stan wody w rzece na to pozwoli, w przeciwnym razie finał planowany jest na Plaży Żoliborz). W tych miejscach w 1944 roku przeprawiali się przez rzekę partyzanci. – Choć Niemcy codziennie patrolowali rzekę łodzią motorową, do 20 sierpnia udało się pod osłoną nocy przeprawić blisko 300 żołnierzom, w tym 60 sanitariuszkom! – dodaje Włodkowski. – Na Białołęce przerzut wielkiej grupy 220 partyzantów z lasów Jabłonny, Legionowa i Choszczówki miał miejsce 6 i 7 września. Ponieważ hitlerowcy zniszczyli przygotowane do przeprawy łodzie, Polacy przeprawiali się – z wielkim narażeniem życia – wiślanym brodem.

"Siostry z powstania" i "Berlingowcy w powstaniu warszawskim"

W tym roku po raz pierwszy od 15 lat organizatorzy nie zapraszają na spływy Powstańców. – Nie chcemy narażać bohaterów – wyjaśniają. – I chociaż żal na lekcji „żywej historii”, to przygotowaliśmy ciekawą alternatywę. 1 VIII o g. 14 z uczestnikami spotka się Agata Puścikowska, autorka znakomitej książki „Siostry z powstania”, która ukaże się tuż przed rocznicą powstania. Opowiada o niezwykłych i nieznanych zakonnicach, które na różny sposób wspierały Powstańców. Dzięki uprzejmości wydawnictwa „Znak”, uczestnicy będą mogli nabyć publikację. Z kolei 2 VIII o g. 13 o udziale Berlingowców w powstaniu opowie autor monografii, która ukaże się we wrześniu br., znakomity historyk Mikołaj Łuczniewski.

Bezpiecznie!

Wyprawy zabezpieczają doświadczeni przewodnicy i ratownicy WOPR. Organizatorzy zapraszają do udziału wszystkich zainteresowanych. – Warto wszelako pamiętać, że Wisła jest rzeką wymagającą, stąd warto, aby zgłaszający się mieli minimalne doświadczenie wodniackie. Oczywiście dzieci muszą płynąc pod opieką dorosłych – mówi Michał Kamiński, ratownik WOPR z Fundacji AVE. – Organizujemy aż 3 spływy, żeby mogło z nich skorzystać jak najwięcej osób. Jednorazowo na rzekę zabieramy ok. 100 osób. Ale i tak zainteresowanie jest gigantyczne i przekracza pięciokrotnie liczbę miejsc.

Dorośli płacą symboliczne 12 zł, dzieci i młodzież do 18. roku życia biorą udział bezpłatnie. Impreza trwa od g. 13 do 18.30.

Zapisy poprzez stronę internetową:

31 VII 2020 - KLIKNIJ

1 VIII 2020 - KLIKNIJ

2 VIII 2020 - KLIKNIJ

Dla każdego uczestnika organizatorzy przygotowali pamiątkowe gadżety.

Za organizację powstańczych spływów Fundacja AVE otrzymała prestiżową nagrodę Przyjaznego Brzegu. Tegoroczna edycja została dofinansowana przez Samorząd Województwa Mazowieckiego i m.st. Warszawa.

Polecamy fotoreportaże z poprzednich edycji:

1 VIII 2019 - KLIKNIJ, 3 VIII 2019 - KLIKNIJ, 4 VIII 2019 - KLIKNIJ